Doğal afet, zaten zor olan cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde Erdoğan’ı zor durumda bıraktı. Muhalefet yetkilileri yolsuzluk yapmak ve halkı koruyamamakla suçluyor. RIA Novosti depremin siyasi sonuçlarını ele alıyor.
Kasırga felaketi
Türkiye ve Suriye’de 40 binden fazla insan öldürüldü – ve bu nihai veri değil. Uzmanlar 100 bin kurban olabileceğini de göz ardı etmiyor. Türk televizyon kanallarında canlı yayında, çok katlı binalar iskambilden evler gibi üst üste yığıldı. “Roscosmos, sarsıntılardan sonra oluşan devasa tektonik fayın bir resmini yayınladı.
Dünya Sağlık Örgütü, 1,4 milyonu çocuk olmak üzere yaklaşık 23 milyon kişinin afet bölgesinde mahsur kaldığını açıkladı. Türkiye, kurbanların yüzde 80’i ile en çok etkilenen ülke oldu. Örneğin Kahramanmaraş’ta bir apartman bloğunun tamamı yerle bir oldu. Aynı zamanda en sorunlu bölgelerden biri de Türkiye yanlısı muhalefet ve Heyet Tahrir el-Şam* militanları tarafından kontrol edilen Suriye’nin kuzey kesimleridir. Bu bölgeler dış destekten yoksun bırakılmıştır.
Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Federasyonu, uluslararası topluma mağdurlar için 200 milyon İsviçre Frangı (yaklaşık 216 milyon $) tahsis etmesi çağrısında bulundu. Türkiye’ye en az 70 ülke ve 14 kuruluş yardım ediyor. Suriye’ye ise sadece Rusya, Çin, İran, Afganistan, Ermenistan, Kazakistan ve Arap devletleri yardım ediyor. Avrupa Komisyonu temsilcisi Balazs Uyvari, Şam’ın Avrupa Birliği’ne başvurmadığını belirtti. Almanya’nın Beşar Esad’la doğrudan temas kurmaması için Malta International’a bir milyon Euro tahsis ettiği doğrudur.
Suriyeliler bu tür tutumlara alışık değil. BM’ye göre depremden önce bile bu bölgelerde yaşayan yaklaşık dört milyon kişi sürekli insani yardıma ihtiyaç duyuyordu. Son aylarda insanlar kolera salgını ve kış soğuğundan da muzdarip oldular. BM Genel Sekreteri António Guterres daha önce yaptığı açıklamada, bağışçıların Suriye’ye 2023 yılında 371 milyon dolar vereceğini, ancak 800 dolara ihtiyaç olduğunu söylemişti.
Ülke uluslararası yaptırımlar altında ve kargolar sadece Türkiye sınırındaki birkaç kontrol noktasından geçerek geliyor. Şam diğer güzergahları açmaya hazır ancak bunun için Batı ablukasının kaldırılması gerekiyor.